TIPS
Tijdens het restaureren van mijn P1800 ben ik enkele problemen tegen gekomen (wie niet) waarvan ik hieronder de oplossingen heb verzameld.
Digitale snelheidsmeter
We kennen allemaal het probleem van de onnauwkeurige/slingerende snelheidsmeter die de snelheid bovendien nog eens in mijlen aangeeft.Met al die flitspalen is dat niet echt een betrouwbaar instrument. Daarom heb ik en fietscomputer gemonteerd. Ik heb de sensor op de bovenkant van de remklauw (Girling, dubbel circuit) gelijmd en wel op het schuine gedeelte. Het magneetje heb ik aan de binnekant van het wiel gelijmd ongeveer op de hoogte waar het binnengedeelte van het wiel vastgelast zit aan het buitengedeelte. Het vraagt wat geëxperimenteer om de juiste plaats voor beide componenten te vinden. Dit kan het beste door met een tijdelijke bevestiging te werken bv. Tesa-plakband. Hierbij is het belangrijk dat de sensor en het magneetje haaks op de wielas staan (zoals bij de spaken van een fietswiel, zie tekening) omdat er anders niet goed gemeten wordt. Ik heb gebruik gemaakt van een Sigma BC 1200 (Halfords). De wielomtrek van een standaard 165x15 band bedraagt 1978 mm. Dit geeft in de praktijk een zeer nauwkeurige weergave (< 10m. afwijking gemeten mbv. de hectometerpaaltjes van rijkswaterstaat). De teller zelf heb ik met wat mastique (zie ook hieronder) vastgezet op een klein stukje electro-pvc-pijp ter breedte van de (niet-werkende) olietemperatuurmeter. Een andere plek kan natuurlijk ook. Als verlichting heb ik een kerstboomlampje van 12 V of meer in een koperen busje gemonteerd waarin ik een sleufje heb gemaakt. Daarna zwart moffelen en eveneens met mastique vastzetten zodat het licht via het sleufje op de teller valt. Tenslotte het lampje op de dashboardverlichting aansluiten.
Rooster bij de voorruit
Het rooster wat voor de voorruit zit boven de luchtinlaat voor de kachel zit met 3 klemmen bevestigd. Deze zijn moeilijk te krijgen als ze kapot zijn of als er een ontbreekt. Met wat rolletjes "carrosseriekleefmaterie" ofwel mastique kun je het ook vastzetten. Als je nauwkeurig werk zie je er geen barst van.
Klokje
Het Smiths-klokje is bij de meeste P1800-ers kapot. Ook dit is een moeilijk verkrijgbaar onderdeel. Je ziet ze wel op beurzen maar garantie dat ze goed zijn krijg je meestal niet. Een klokje van een Opel Ascona of Record (staan in groten getale op de sloop) past precies in het huis van Smiths. Je moet het wel op de hoeken (voorzichtig) vastlijmen met bv. 10-secondenlijm aan de doorzichtige rand. Daarna moet je de lange wijzer (van de Record is langer dan van de Ascona) in een Z-vorm buigen door hem te verwarmen met bv. een PVC-lasapparaat. Dit is nodig omdat deze lange wijzer anders de rand met uurverdeling raakt. Tenslotte moet je nog een gaatje boren in het midden van het chroom-plaatje omdat je met een klein schroevendraaiertje via de centrale as het klokje gelijk moet zetten. Het is wat gepruts maar als het klaar is heb je jarenlang een perfect gelijk lopend kwartsklokje!
Gaspedaal 1:
Het gaspedaal van mijn auto was op de plaats van het scharnierpunt aan de vloer ver weggeroest. Als ad-hoc oplossing heb ik dit roestige deel eraf geslepen. Toen heb ik het pedaal omgedraaid en een ordinair kastscharniertje aan vast gemaakt (gepopt). Vervolgens dit scharniertje een beetje onder een hoek aan de vleor vastgeschroefd en klaar was kees!
Gaspedaal 2:
De verbindingsstang tussen het gaspedaal en de carburateurs loopt door het schutbord. In de loop van 30 jaar is deze stang door het gebruik een beetje getordeerd. Als je nu het gaspedaal helemaal intrapt blijkt dat de smoorkleppen niet helemaal geopend worden. Volgas is dan niet mogelijk. Het terug torderen van met name de horizontale stang in het interieur was de oplossing voor dit (niet zo heel erge) probleem.
Binnenbekleding:
De binnenbekleding van de deuren, zijpanelen en het achterbankje van mijn auto waren sterk verkleurd door de Californische zon. Verder was alles in goede staat, dus geen scheuren of sterke uitdroging/verwering. Alleen waren de hardboard achterkanten sterk aangetast. Nadat ik de bekleding voorzichtig losgemaakt had (ontelbare neitjes!) heb ik nieuwe panelen gezaagd van hardboard. Vervolgens de gaatjes voor de bevestigingsdopjes overgetekend en geboord. Daarna weer voorzichtig de bekleding erop geniet met eventueel nieuwe onderbekleding (dunne verpakkingsschuimrubber of verpakkingskunsstof voldoet goed). Toen heb ik bij een bedrijf dat autoverf op kleur maakt, gevraagd of zij dezelfde kleur konden mengen als het leer van mijn inmiddels opnieuw beklede stoeltjes. Op de vraag waarvoor het was heb ik geantwoord dat het voor skai was. Zij zeiden dat daarvoor speciale lak was maar die konden zij niet op kleur maken. Wel gewone autolak. Ik heb dat toen laten doen, waarbij zij tevens de lak dof hebben gemaakt (vraag me niet hoe) en vervolgens afgevuld in spuitbussen. Nadat ik eerst een proefstukje heb gespoten was het resultaat van dien aard dat ik het wel aandurfde om alles (ook het bankje) te spuiten. Ziet er weer uit als nieuw! (zie foto)
Hoofdremcylinder:
Mijn hoofdremcylinder is er een van het type triangel-gescheiden, dus met twee aansluitingen en een gescheiden reservoir. Aangezien het exemplaar wat bij mijn auto zat lekte was het noodzakelijk deze te vervangen. Bij navraag bleek dat het zoveelste dure onderdeel te zijn (±ƒ400,-). Met een schuifmaat op zak ben ik toen naar een sloper gegaan en heb links en rechts wat hoofdremcylinders opgemeten. Aangekomen bij een gecrashte Alfa Romeo 33 bleken de maten een heel eind overeen te komen. Voor een paar tientjes heb ik deze meegenomen. Eenmaal thuis bleek er een aansluiting te veel op te zitten. Deze heb ik eenvoudig afgedopt. Verder paste hij perfect. Ook het reservoirtje was anders. Het oude reservoir was echter nog in goede staat en heb ik zonder al te veel moeite over gezet.
Kachelkraan:
De kachelkraan van de P1800 is meestal een bron van ergernis: hij sluit niet goed af en dus blijft het bloedheet in de auto of hij lekt (op de voeten van je bijrijder/ster). Een nieuwe kraan is nogal prijzig. Ook weer op de sloop ben ik een kachelkraan tegengekomen die best te gebruiken is. Hij zat in een Honda Civic van een aantal jaren gelden (ik weet niet precies welk bouwjaar). Voordat je de kraan in kunt bouwen moet je een plaatje maken die het gat in het schutbord afdekt. Er moet een gat inzitten voor de doorvoer van de bowden-kabel. Verder moet je de steun van de Honda-kachelkraan wat aanpassen zodat hij is vast te zetten op dit plaatje. Daarna wat experimenteren om de juiste positie te vinden om de kabel van de bedieningshandels te fixeren. Deze kraan heeft een extra veertje die de kraan geforceerd sluit waardoor hij geen water doorlaat en de kachel dus koud blijft. Werkt (bij mij) perfect! Inmiddels heb ik van een goede kennis, die het magazijn van de DAF-club Nederland beheert, een NIEUWE kachelkraan van een P1800 gekregen. Die heb ik inmiddels gemonteerd. Hij werkt toch wel fijner dan de Honda-kraan maar als low-cost/noodoplossing blijft bovenstaande onverkort van kracht.